Черешите - едни от най-вкусните и обичани плодове, са и изключително полезни, тъй като са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Освен това, имат ниско съдържание на мазнини и високо водно съдържание. Една череша притежава само 4 калории, което прави плода подходящ при желание за отслабване. 


Черешите, подобно на много други плодове, са богати на антиоксиданти. Наличието им спомага предотвратяването на рак, възпалителни процеси в организма и сърдечни заболявания.


Тъмночервеният цвят на плодовете са дължи на пигментни вещества с високото съдържание на антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, укрепващи стените на кръвоносните съдове и понижаващи високото кръвно налягане при пациенти с хипертония.



Изследователи от Тексас наскоро установиха, че черешите съдържат високи нива на антиоксиданта мелатонин, който се произвежда естествено от организма и се смята, че помага за забавянето на процеса на стареене, както и за регулиране на съня.


Поради съдържанието на желязо, черешите се препоръчват на хора с анемия. Наличието на салицилова киселина пък ги прави подходящи за страдащи от артрит, подагра и ревматизъм.


Консумацията на черешов сок е полезна след фитнес тренировка или джогинг. Натуралната напитка помага за намаляване на мускулните увреждания, причинени от физическите упражнения, според американски учени.