в-к Лечител
в-к Лечител
 

Химическа обработка превръща сушените плодове в опасна храна

Брой: 13, 31 март 2011 - АУТИЗЪМ

     Сушените плодове безспорно са много полезни за здравето. Разбира се, в случай, че не са били подложени на силна химическа обработка, за да се удължи срока им на годност. Всъщност твърде често тези полезни продукти стават жертва на стремежа на търговците за печалба, която изключва грижите за здравето на потребителите. 
     Качествените сушени плодове не са особено привлекателни на вид. Твърде яркият им цвят говори за това, че те, най-вероятно, са химически обработени. 
     Известно е, че в сушените плодове има много целулоза, която стимулира храносмилането и обмяната на веществата. Второ, те съдържат повече минерали и витамини, отколкото пресните плодове. В тях има много калий (нормализира кръвното налягане), желязо (подобрява кръвотворната функция), а така също каротин и витамини от група В. Всички те са важни за нормалната работа на сърцето, мозъка, нервната система и мускулите. 
     Лошото е, че по време на сушенето концентрацията на захари в плодовете се повишава. Например, в свежите кайсии на 100 грама се падат 50 ккал, а в сушените те са вече 200-250. В 100 грама грозде има 70 ккал, а в същото количество стафиди те са 280. 
     По принцип тази захар не е толкова страшна: за сметка на обилието от целулоза гликемичния индекс на сушените плодове не е висок и не повишава рязко нивото на глюкоза в кръвта. Истинският проблем е в това, че сушените плодове се подлагат на интензивна химическа обработка, за да се придаде привлекателен вид на продуктите и да се удължи срокът на съхранение. 

     Опасност № 1: неестествено ярък цвят 
     Събраните кайсии и грозде се опушват със серен диоксид. След обработката с газ сушените кайсии придобиват ярко-оранжев цвят, а стафидите от светло грозде стават кехлибарено-жълти, неестествено златисти, макар че би трябвало да бъдат тъмно-кафяви. 
     Освен това серния диоксид защитава сушените плодове от бръмбари и плесени - след газовата атака микроорганизмите и насекомите губят интерес към тези продукти. 
     Макар че количеството на серен диоксид в сушените плодове не е много голямо, гастроентеролозите препоръчват да не се консумират обработени по този начин плодове. 
     Серният диоксид е токсичен, той се разтваря добре във вода и образува в стомаха киселина, която разрушава лигавиците в храносмилателната система. Хората, страдащи от стомашно-чревни заболявания, трябва напълно да се откажат от такива продукти. Това вещество може да стане силен алерген за астматиците. 
     По правило качествените и безопасни сушени плодове имат непривлекателен вид. Те са тъмни, сбръчкани, с прах. Твърде яркият цвят на сушените кайсии, стафидите, сушените вишни говори за това, че те, най-вероятно, са обработени със серен диоксид или хранителен оцветител. Преди употреба накиснете сушените плодове за 10-15 минути във вода със стайна температура, а след това щателно ги измийте под течаща вода от крана. 

     Опасност № 2: подозрителен вкус 
     Изсушаването на сливите по естествен начин, на сянка или на слънце, е доста сложен процес, те бързо вкисват. Ето защо тези плодове се сушат по ускорен метод в газови или бензинови пещи при висока температура. Стафидите, сушените кайсии и другите плодове придобиват вкус на бензин, напукват се, по повърхността им се натрупват канцерогени, а витамините и ферментите вътре загиват. 
     Ето защо, когато си купувате сушени плодове, трябва добре да ги помиришете. Миризмата на бензин или пушек трябва да ви направи особено подозрителни. Силно напуканите сушени плодове са брак. Купувайте фурми с костилки и стафиди с дръжки. Такива плодове по-добре запазват своите полезни вещества. 

     Опасност № 3: странен блясък 
     Още един проблем със сините сливи - те често се накисват в нискокачествено растително олио или се обработват с глицерин. Това се прави, за да им се придаде апетитен блясък и мекота. А оттенъкът на кафе свидетелства за това, че сливите са били попарени с вряла вода, което ги лишава от витамини. 
     И накрая един съвет: в магазина се старайте да купувате сушени плодове в прозрачна опаковка - така вие ще можете веднага да оцените цвета на сушените кайсии, подозрителния блясък на сините сливи или стафидите.

     Венцислав СТОЙКОВ



Брой: 13, 31 март 2011
 
 
Продукти
 
ЗЕЛЕН РОЙБОС (GREEN ROOIBOS)
 
Гарлимакс ABG
 
Витамар Джуниър
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД