Полезни вещества в кивито предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, твърдят изследователи от Университета в Осло.


Нутриенти в екзотичния плод имат свойството да разширяват кръвоносните съдове, което позволява нормалния кръвопоток. Консумацията само на 2-3 кивита дневно може да намали риска от образуване на тромби и нивото на триглицериди, фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания и инсулт.


Кивито е полезно и за зрителния апарат. Съдържанието на лутеин, естествен каротиноид, предпазва зрението и помага за абсорбирането на вредната ултравиолетова светлина, като предотвратява дегенерация на макулата на окото.
 

За съжаление, учените все още не са открили точната съставка в кивито, която възпрепятства образуването на кръвни съсиреци, но са убедени, че се намира в кората му. За да не се губят част от полезните му съставки, медиците препоръчват кивито да се консумира подобно на ябълките - с коричката.